Overige activiteiten

Tsjech Suchý schildert met vloeibaar glas in Glasblazerij

Kennismaken met een spectaculaire manier van het maken van glaskunst? Kom op zaterdag 14 september (14 – 17 uur) naar de Glasblazerij waar Jiří Suchý schildert met vloeibaar glas op witte panelen. Vervolgens krijgt hij pijpen aangereikt met een klont verhit glas eraan, zodat hij zijn creatie in één flow kan afwerken. Tot slot werkt Suchý het abstracte werk met acrylverf af.


Waterliniefestival Party van de Prins

Het thema van de Open Monumentendag is ‘Plekken van plezier’. Het Waterliniefestival sluit hier graag bij aan met optredens onder de noemer: Party van de Prins; het leukste feestje van het jaar. Prins Willem III en de Trompetter van de Prins presenteren een programma met muziek en dans. Willem III houdt van klassieke muziek, maar krijgt nu 21e eeuwse dans, percussie en zang gepresenteerd.

Zo zijn er optredens van Challenge Dance and Percussion, zangers en rapster Mikky Zomerdijk en de Trompetter van de Prins die het programma zal verzorgen voor de allerkleinsten. P.S. De Hofdame is er dit jaar niet bij, dus trek je mooiste outfit uit de kast en wie ben jij wel zijn eregast. 


Programma 14 september 2019

  • 10:45-12:00 Woerden, op het Kerkplein.
  • 14:00-15:15 Nieuwkoop, op het Reghthuysplein.

Programma 15 september 2019

  • 13:00-14:15 Leerdam, aan de Markt.
  • 16:00-17:15 Gorinchem, Grote Markt.


OPENING KOOLSTOF: Tekeningen van kunstenaar Astrid van Rijn
7 september 16.00 uur, De Kunstplaats, Markt 7, Leerdam

U bent van harte uitgenodigd voor de opening van de tentoonstelling KOOLSTOF in de Kunstplaats in Leerdam. De tentoonstelling wordt geopend door schrijver Atte Jongstra.


Daarna bent u in de gelegenheid om het werk te bekijken onder het genot van een hapje en een drankje en kennis te maken met de kunstenaar. Van Rijn studeerde in 1993 af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam in de richting Autonome Kunst. De afgelopen jaren hield zij zich vooral bezig met tekenen en fotografie.  Twee kunstvormen die los van elkaar lijken te staan. Haar wens was  beide bij elkaar te brengen tot één geheel.  Het leverde een zoektocht op waaruit  de reeks Koolstof  is ontstaan.


Astrid fotografeert landschappen, die als bouwstenen fungeren voor het creëren van een nieuwe biotoop, digitaal opgebouwd door het combineren van haar talloze foto’s tot één afbeelding.  Als er een interessant beeld is ontstaan, wordt de foto op goede kwaliteit papier afdrukt om deze in haar atelier te bewerken met Siberisch krijt, houtskool, inkt en conté. Toeschouwers dwingt ze haar werk van dichtbij te bekijken, details in zich op te nemen en rond te zwerven. ‘Koolstof’ een habitat waar leven en dood, licht en donker, geluk en verdriet, schoonheid en lelijkheid samen gaan. De tentoonstelling is te zien van 7 tot en met 29 september (donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur en zondag 15 september tijdens de Nationale Glas- & Kunstdagen.


Beelden John Penning in tuin Hofje van Mevrouw Van Aerden

John Penning woont in Oirsbeek. Als autodidact is hij sinds een jaar of zes bezig met het maken van ijzer en RVS sculpturen in allerlei vormen en maten. De sculpturen worden vervaardigd door diverse technieken toe te passen. Elk kunstwerk is uniek en kan zowel binnens- als buitenshuis worden geplaatst.


Door intens te zoeken naar steeds weer stukken te kunnen maken van gerecycled RVS en ijzer, maar ook van alleen maar nieuw materiaal zoals het geliefde cortenstaal. Hij maakt graag gebruik van meerpalen, van geel en rode osabe en groen en bruinhart hout die gemiddeld rond de 70/80 kg zijn. Maar ook RVS zuilen en gewone roestige stalen zuilen van cortenstaal en stenen sokkels zijn zeker niet uitgesloten. Recent is hij ook bezig met boetseren en probeert er zijn eigen ik in te vinden. Ook is het mogelijk om met eigen ideeën te komen zodat ze deze samen tot een mooi project kunnen realiseren.


John Penning
Vaart 19
6438 AC  Oirsbeek (Limburg)
06 295 518 35
jpenning@home.nl


Fiepbus bij Boek & Co in Leerdam

Vier feest op zaterdag 14 september in de Kerkstraat

De Fiepbus is er ter gelegenheid van de viering van de 100e verjaardag van Fiep Westendorp. Deze 9 meter lange verbouwde en vrolijk bestickerde Engelse dubbeldekker biedt jong en oud de gelegenheid van Fiep Westendorps illustraties te genieten. Onder kunnen in het doolhof de jongsten op avontuur in de wereld van Fiep. In het doolhof zitten spelletjes verstopt voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar.

Boek en Co
Kerkstraat 10A
4141 AW Leerdam
0345 613 094


Vrijdag 13 september: Boeken African Hands op Leerdamse Markt


African Hands is in 2007 opgericht en heeft als doel het verbeteren van de medische zorg en leefomstandigheden van de meest kwetsbare aidsslachtoffers in Zuid-Afrika. Door de Boekenmarkt Leerdam wil de stichting extra fondsen werven voor onze goede doelen.

Contact bestuur Stichting African Hands
De heer G. den Hartog
Graaf Adolfstraat 1
4141 JK Leerdam
info@african-hands.nl
06 51 45 81 55


Activiteiten Stichting Sterrenzicht

Programma
Za 14 sept & zo 15 sept vanaf 13 uur glas verven
Za 14 sept vanaf 14.00 uur Zanger Louis Verheul

Sterrenzicht serveert broodjes saté en zelfgemaakte gehaktballetjes in satésaus

Stichting Sterrenzicht
Nieuwstraat 60
4141 CC  Leerdam
Facebook inloophuis.sterrenzicht


Demonstraties glasblazen

Zie van dichtbij hoe glasblazers van heet vloeibaar glas de meest uiteenlopende kunst- en designobjecten maken in de Glasblazerij aan de Zuidwal. Toegangsprijs € 5 i.p.v. € 8 p.p.